Românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa

Ne aflăm pe primul loc la consumul de zahăr într-un clasament al europenilor. Media naţională este de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană, arată statisticile. O explicaţie ar fi aceea că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr.

„Ingredientele sunt obligatorii prin lege să fie în ordine descrescătoare trecute pe etichetă. Vrem să luăm o băutură carbogazoasă și vedem că primul ingredient e zahărul, trebuie să fim conștienți că e cea mai mare în produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociația pentru Protecția Consumatorului.

Medicii spun că o persoană care face mişcare ar trebui să consume cam 20 grame de zahăr adăugat pe zi.

Consecințele consumului în exces de zahăr

Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xilitolul. Studiile științifice au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, a explicat nutriționistul Florin Ioan Bălănică.
Consumul zilnic de zahăr recomandat: 20 grame.  200 ml de lapte conțin 10 grame carbohidrați (glucide/zaharuri), iar 10 felii de pâine-50 grame, în timp ce sucul natural într-o cantitate de 500 de ml conține 50 de grame.

 

Leave a Comment